Viser vi respekt for dommerne?

Johan Grundt

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Viser vi respekt for dommerne?
Johan Grundt med et godt innlegg om voksenpersonenes rolle ovenfor dommerne. Foto: Privat

Et aktuelt debattspørsmål er i hvilken grad vi respekterer dommerne. Én ting er når 80 000 roper på straffe på Santiago Bernabeu. En annen ting er når tre ivrige foreldre roper intenst på en 13 år gammel gutt som dømmer en kamp i barnefotballen. Tenker vi på dette når vi er på en kamp? Hvordan opptrer vi ovenfor dommeren? Viser vi respekt for dommerne?

 

Dommeren i barne- og ungdomsfotballen

Dette er et stort tema, så jeg velger å begrense det til barne- og ungdomsfotballen, nettopp på grunn av at det er det stadiet vi er på. Innledningsvis er det også viktig å nevne at jeg ikke tar alle under en kam i eksempelet, fordi det finnes selvfølgelig personer som tar utrolig godt vare på dommerne. Dette innlegget har til hensikt å legge fokus på dommerens rolle i fotballkampen.

Viser vi respekt for dommerne?
Bilde av lokal dommer i Matrand Cup. Foto: Glomdalsfotball

Klump i magen

En liten 13 år gammel gutt er på vei ned mot stadion for å dømme en fotballkamp. Med en liten klump i magen setter han seg på sykkelen, og tråkker ned mot sletta. Han gleder seg egentlig, fordi han skal ta del i fotballgleden hos de andre ungdommene han dømmer. På den andre siden er han litt nervøs for alle de kommentarene han kommer til å få. Ikke fra spillerne, men fra foreldrene og tilskuerne. «Få på deg brillene a dommer!!», «Er du helt blind eller?», ropes det. En beskjeden 13-åring går bort til treneren for å takke for kampen. Det han blir møtt i er;

Beklager for tilrop, men skal du være dommer må du tåle litt kjeft.

Er det virkelig slik det skal være? Selvfølgelig skal man tåle å høre litt, fordi det vil alltid være spontanitet og engasjement i fotball. Men det er viktig å huske på at dommerne som stiller opp gjør det for deres spillere og for deres lag. De er der for å være en trygghet, og for å beskytte spillerne. Men aller viktigst; de er der for å ha det gøy og ta del i moroa. Av den grunn skal dommerne være alle andres hoggestabbe? Det er menneskelig å gjøre feil. Dommerne gjør feil, spillerne gjør feil, trenerne gjør feil.
[slideshow_deploy id=’15’]

Hva tenker dommeren etter kampen?

Tenker vi over hvordan den 13 år gamle dommeren har det da han setter seg på sykkelen hjem? Kommer han syklende ned på sletta igjen for å sørge for at barna og ungdommene kan ha det artig? En ting er i hvert fall sikkert. Den lille klumpen han hadde i magen før han dro, er garantert større da han kom hjem.

Har du noen gang gått bort til en dommer etter kampen og gitt han betryggende eller positiv feedback? Den unge dommeren ville garantert satt pris på det. Han vil huske det og ta det med seg videre. Det vil garantert hjelpe for de kommende kampene og hans egen trygghet som leder.

Viser vi respekt for dommerne?
Dyktig lokal dommertrio: Ali Al-Saad, Johan Grundt og Jan Petter Randen. Foto: Privat

Vis respekt

Det vil alltid være engasjement og enkelte kommentarer i fotballen, det hører med. Men for å samle trådene, vil jeg ha frem at det er viktig å stille seg disse spørsmålene. Tenke over hvordan vi opptrer ovenfor dommeren, og om vi respekterer han. Jeg sier ikke at vi skal synge heiarop til dommeren og at alle skal klappe han på skuldra etter kampen. Det handler om respekten vi viser ovenfor han som egentlig stiller opp for at andre skal ha det gøy. Dommeren er ikke der for å være en hoggestabbe for alle andre. Tvert imot, så er han spillets og spillernes trygghet.

Viser vi respekt for dommerne?

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var