Ung fotballdommer med ambisjoner

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lokalt har vi flere dommere som drømmer om å nå toppen. En av dem er 14 år gamle Jon Anders Salberg fra Flisa. Han er blant annet plukket ut som en del av Indre Østlands talentgruppe.

14 år gamle Jon Anders Salberg fra Flisa. Foto: Privat

Det begynner å vokse frem en kultur lokalt hvor det satses mot toppdømming i fotball. Unggutten Jon Anders Salberg har allerede vært fotballdommer i to år, og har ambisjoner om å nå langt. I sin tredje sesong skal han i utgangspunktet dømme aldersbestemte kamper, i tillegg til å være linjedommer i 4. divisjon herrer.

[slideshow_deploy id=’15’]

 

Satser på fotballdømming

Hvorfor ønsker du å satse på fotballdømming?

– Først og fremst har jeg hatt interessen fra jeg var liten. Jeg synes det er interessant å kunne påvirke fotballen og ta avgjørelser. I tillegg møter jeg stadig nye dommere og får nye venner. Det er et trygt og godt miljø.

Videre forteller Salberg om hvordan det jobbes i talentgrupper på dommersiden.

– Det er flere samlinger i året hvor vi møtes for å ha det sosialt og utvikle oss som dommere. Samlingene består ofte av fagsekvenser, dømming av kamper og analyse av kampene. Vi jobber målrettet for å forbedre egne prestasjoner. I tillegg er det artig å møte andre som også har ambisjoner.

Salberg som assistentdommer.
Foto: Privat

Ambisjoner om å bli FIFA-dommer

I 2018 fyller Salberg 15 år. Han har allerede planen klar for en fremtidig karriere som toppdommer.

Jeg drømmer om å være FIFA-dommer innen 15 år. Grunnen til at jeg ser langt frem er at dømming krever mye erfaring. Det er viktig å ikke stresse med å komme til toppen på kort tid, og heller bruke tiden godt til bygge opp erfaringer og utvikle meg steg for steg. Det vil kreve mye av meg i 15 år, så jeg er også nødt til å prioritere riktig.

Har du noen du ser opp til?

– Forbildet mitt er Michael Oliver, som dømmer Premier League. Når jeg ser på fotballkamper ser jeg like mye på dommeren som på spillerne. De på TV har mye å lære bort, siden de har vært med lenge.

Hvordan ønsker du å bli sett på som kampleder?

– Jeg ønsker å dømme mest mulig rettferdig, samt unngå å være i fokus. Det er også viktig for meg å ha en god tone med spillere og ledere. Jeg ønsker å være et forbilde for spillerne.

Satser mot toppen!
Foto: Privat

Forberedelser til sesong

Hvordan forbereder du deg til sesongen?

– Trening og atter trening. Det blir mye løping, i intervaller og joggeturer. Det er også forberedelser i å se på kamper med andre dommere. Samtidig jobber jeg med regler for å bygge opp regelkunnskap.

Hva er målet for sesongen 2018?

– Målet er å få prøvd meg som hoveddommer i 5. divisjon. Da må jeg dømme best mulig i de kampene jeg har, og gjøre et godt inntrykk hos veilederne og fagpersoner rundt oss dommere.

Vi ønsker Jon Anders lykke til med sesongen, og holder øye med han i årene som kommer!

I april i fjor presenterte Glomdalsfotball.no den meritterte fotballdommeren Tom Harald Hagen under tittelen «Fra Grue G16 til Champions League», og Johan W. Grundt, som regnes som en av landets største dommertalenter. Også Johan begynte å dømme fotball som 12-13-åring.

Disse to sakene kan du lese her:

Fra Grue G16 til Champions League»

Johan  W. Grundt fikk dømme Norway Cup-finale

Ung fotballdommer med ambisjoner

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var