Trond Amundsen om spillerutvikling i Glåmdalsregionen

spillerutvikling

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
spillerutvikling
Trond Amundsen

Trond Amundsen er fagansvarlig for spillerutvikling i KIL Toppfotball. Amundsen har erfaringer som både trener og spillerutvikler. Med UEFA Pro-lisens og bakgrunn som trener i Tippeligaen er han en av distriktets mest kunnskapsrike fotballmenn. Etter noen år som trener, fant han sitt nåværende emne innen spillerutvikling. For å lære mest mulig besøkte Amundsen de lagene med best spillerutvikling i verden, blant annet Barcelona og Ajax. Der var han interessert i å finne ut av hvordan de skaper verdensklassespillere.

Menneskelige relasjoner

Det første tegnet han la merke til i de største klubbene var menneskelige relasjoner. De var opptatt av å skape et bånd mellom treneren og hver enkelt spiller. Båndet var nesten umulig å bryte. Den største utviklingen en spiller gjør er når han har tillit. Amundsen drar frem et eksempel om dagens Manchester United med Jose Mourinho som trener.

«Selv om Mourinho kan virke arrogant og hard mot spillerne sine i media, kan jeg nesten garantere at han går og holder rundt hver eneste spiller på treningsfeltet. Det er måten de beste lagene og trenerne gjør det på. Det skapes en iver for å prestere for treneren»

ANNONSE
[slideshow_deploy id=’15’]

 

Trene riktig for det aktuelle stadiet

I de yngre miljøene Amundsen har oppsøkt, sitter han igjen med et klokt svar på hva som skal til for å bli god. De fleste kjenner til 10 000 timers-regelen, den er ikke til å kimse av. Men Amundsen ser faktisk bort ifra den, og drar heller opp en modell som viser ulike utviklingsstadier.

«Når vi er mellom 6 og 11 år er vi i det vi kaller en formingsfase. Det er her barna blir introdusert for fotballen. Det er kanskje her vi misser mest. Vi må møte folk på det platået de er. Barn er egosentriske i denne alderen, og da skal man ikke begynne å slå pasninger til hverandre. Her er det viktig å lære dem individuelle ferdigheter, og ikke et avansert lagsystem».

Videre forteller Amundsen at mange trenere er flinke på neste fase. Kritisk utviklingsfase gjelder fra 12 til 16-års alderen. Det er her det skal trenes mest, terpes på detaljer, og man skal forstå rollen i et lagspill. Det handler hele tiden om å lære de riktige tingene i de riktige periodene. Profesjonaliseringsfasen er for de mellom 17 og 21 år. Det er her verdensklassespillerne skiller seg ut, sier Amundsen. Dette stadiet krever detaljtrening og en bredere taktisk forståelse. I små miljøer opplever man ofte at kompetansen rundt laget er for dårlig.

Selv om Amundsen påpeker viktigheten av å trene riktig ferdigheter til riktig tid, minner han om 10 000 timers-regelen som er grunnleggende.

«Snarveier har konsekvenser. Det er vanskelig å få optimal utvikling til toppnivå om det ikke er en grunnmur».

Trond Amundsen om spillerutvikling i Glåmdalsregionen

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var