Tiki-Taka – fra Grue til Afrika og Nord-Norge

Deltakere på Tiki-Taka Grue stadion

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Deltakere på Tiki-Taka Grue stadion
Her er noen av deltakerne på Tiki-Taka seminaret på Grue stadion.

Tidligere skrev Glomdalsfotball om det kommende trenerkurset i Grue, hvor Rune Mikkelsen, mannen bak Tiki-Taka Fotballakademi, ville presentere den kjente taktikken som benyttes blant annet av et av verdens beste fotballag, nemlig Barcelona. Nå er kurset avholdt, og vi har tatt en oppsummering med Norges største tiki-taka-forkjemper.

 

Kontinuitet – en nøkkel

Hva var din umiddelbare følelse etter kurset?

– Det er alltid vanskelig å vurdere om man treffer med budskapet. Jeg hører innimellom at mye av det jeg presenterer har man hørt før og kjenner til. Men jeg kan som oftest ikke vurdere hvordan de ulike lagene fremstår på banen, da jeg dessverre ikke får sett de. Det som ble litt utfordrende var at vi ikke hadde de samme spillerne begge dager. For å få best mulig utbytte, bør spillerne være med fra start til mål. På dag to kom det nye spillere som ikke hadde godt nok grunnlag for det vi holdt på med. Det gjorde at vi nok ikke fikk fullt utbytte av dag to. Vi hadde dessuten ikke nok spillere dag to. Det er slikt som kan skje. Denne gangen supplerte vi med noen trenere, forteller Rune.

 

Hvordan vil du oppsummere tiki-taka for lesere som eventuelt ikke er kjent med filosofien?

Dette handler om å kontrollere kampen gjennom eget spill. Så langt det lar seg gjøre skal ballen spilles ut fra keeper. Man skal være tålmodig før man spiller seg gjennom pressledd. For ballen skal fremover, men på en kontrollert måte. Når korridorer åpner seg skal den spilles gjennom ledd. Inntil det skjer bør man evne å holde ballen i laget.

Det er en misforståelse at ballen spilles mye bakover og sideveis uten mål og mening. Tvert om, så SKAL ballen fremover.

 

Godt oppmøte i Grue

Vi spør hva han tenker om oppmøtet.

-Oppmøtet var bra. Fin spredning, men savnet flere fra Kongsvinger.

Det kan vi vel sende ut som en oppfordring til senere muligheter, for det er ingen tvil om at Rune føler dette er verdt tiden.

-Vi hadde flere erfarne trenere med kompetanse. Disse har sine erfaringer som gjør de i stand til å vurdere ting opp mot hverandre. Jeg har hatt dialog i ettertid med noen litt yngre trenere som virker nysgjerrige. Det er også interesse blant deltakerene i Grue for vår neste aktivitet som er ‘Seminar Om Barcafotball Nivå 1’ på Manglerud i Oslo 6.-7. Juli. Da med en tidligere Barcelonatrener som foreleser.

 

Fra Tiki-Taka kurs på Grue stadion
Rune Mikkelsen informerer om Tiki-Taka i Grue

Tiki-Taka inn i fremtiden

Hva tenker du burde være fokusområder for norske trenere framover, både på lavere nivåer, men også i eliteserie og landslag?

-Mine erfaringer gjennom ca 13 år forteller meg følgende; Aldri før har det vært viktigere å beherske det lille spillet. Det er dette som må være DNA-et til enhver fotballspiller. Og så får man akseptere at det i voksenfotball spilles en mer pragmatisk type fotball hvor langballer og kontringer er en stor del av menyen. Men jeg ønsker ikke å se slik fotball blant barn og unge.

-I tillegg til teknikkfokus, handler det meste om å ha ferdigheter som er tilpasset en ballbesittende spillestil. Derfor er SKRIFT-metoden så viktig. Den inneholder de individuelle ferdighetene man er avhengig av for å kunne beherske slik fotball.

 

SKRIFT

Rune forklarer hva SKRIFT-metoden er:

-Dette henger nøye sammen; For å klare å holde ballen i laget (besittelse eller possession), er man avhengig av et godt posisjonsspill. For å beherske posisjonsspillet må man beherske SKRIFT-metoden;

  • SAG (Se-Analysér-Gjør)
  • Kroppstilling
  • Riktig fot
  • I fra – i mot
  • Førstetouch.
  • Ta av press.

 

-SKRIFT er selvfølgelig like aktuell for alle spillestiler. Men er spesielt tilpasset vår stil.

Fra Tiki-Taka kurs på Grue stadion
Mesteparten av kurset gjennomføres ute på feltet.

Fra barnefotball til seniorfotball

-At tiki-taka er en taktikk også for framtida har Rune liten tvil om, så vi lurer på om filosofien også passer for lavere divisjoner og yngre spillere. Kreves det et visst nivå for å etterleve, eller kan det implementeres på alle nivåer?

-Dette kan implementeres på alle nivå. Jeg har sett effekten hos 7-8 åringer – i Norge. Jeg har også tro på at et old boys-lag vil kunne lære seg dette. Jeg har derfor etterlyst et old boys-lag eller bedriftslag som ønsker å prøve mine metoder. Så langt ingen respons, ler Mikkelsen.

Så da sender vi kanskje ut nok en oppfordring?

For å få ønsket resultat, må man ta skrittet fullt ut når man planlegger innholdet på treningene. Å bare spille posisjonspilløvelser et par ganger i uka gir liten effekt. Da jeg fortalte hvor ofte man må trene slik vi gjør og hvordan man bør bygge opp treningene, var det en del som rynket på nesa. De som andre plasser har tatt dette skrittet fullt ut, angrer bare på én ting; At de ikke gjorde det tidligere.

-Men selvfølgelig kreves det kompetanse. Den kompetansen er det dessverre ikke så mange som har – ennå. Selv om jeg har arrangert kurs og seminar i noen år nå, og det har oppstått noen gode miljøer rundt omkring, så er det ennå mye upløyd mark.

Grue, Afrika og Nord-Norge

Han er klar på at dette er noe han brenner for, og har troen på fremtiden.

-Jeg ønsker sterkt å følge opp de som har startet på dette. Så jeg er når som helst åpen for å avtale et nytt seminar på Grue. For øyeblikket er jeg faktisk i Nigeria og kjører et tilsvarende opplegg på engelsk for spillere og trenere. Her er mottakelsen overveldende. Det er nettopp dette de trenger i nigeriansk fotball, sies det her. De er allerede nå klare på at de vil hente meg nedover igjen.

-Jeg kommer tilbake til Norge over helga, da bærer det etter et par dager til Harstad og Narvik med samme opplegg. Når jeg i tillegg har etablert et opplegg i Thailand, så kan man godt si at Tiki-Takaen erobrer flere kontinenter….hehehe.

Vi takker for praten, og ønsker fotballfilosofen og tiki-taka-generalen i Norge hjertelig velkommen tilbake til vårt distrikt, og lykke til med kursingen!

Tiki-Taka – fra Grue til Afrika og Nord-Norge

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var