Slike jenter det vil gamle Norge ha

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tale Buvarp er 15 år og befinner seg til daglig på KUSK. Men når hun ikke er på skolen går det aller mest i fotball. Hun er en av seks ivrige jenter som har fått muligheten til å trene sammen med KIL’s damelag en gang i uka. Jeg er tilskuer den siste halvtimen av treninga, som holder et høyt tempo, der det er minimalt med nøling.  Jeg treffer henne rett etter oppsummeringen med trenerne. Hun virker overhodet ikke sliten, bare fornøyd.

– Vi kjører i gang med det uunngåelige spørsmålet. Når startet du å spille fotball?

– Jeg begynte da jeg gikk i andre klasse på barneskolen. Det var egentlig ikke noe jeg bestemte meg for eller ville selv. Men jeg hadde flere venninner som hadde begynt med fotball, og da fikk jeg lyst til å prøve meg også. Siden da har interessen bare økt.

Motiverende hospitering

Tale spiller på KIL  J17, i tillegg til at hun spiller på Kretslaget J05.

– Hvordan havnet du her da, på mandagstrening med damelaget?

– Jeg har vært så heldig å ha trenere som har gitt meg muligheten til å hospitere opp, for å spille med eldre jenter. Først ble det KIL J17, og så trener jeg jo på Kretslaget og deretter ble jeg tatt ut til å trene med damelaget. Vi har en veldig god trener for KIL J17, Are Dekkerhus.

Gode forbilder

– Hva er det viktigste for deg ved å være med på dette?

– Det er jo et veldig fint tilbud. Jeg har lyst til å bli bedre. Og de som er eldre har spilt lenger, de er flinke og mye mer erfarne. De hjelper deg opp, og man får lyst til å strekke seg lenger. De er fine forbilder som jeg ser opp til.

– Hvordan kjentes det før første trening? Gruet du deg?

– Nei. Jeg gruet meg ikke. Jeg var bare spent. På hvordan treninga ville bli lagt opp, hvilke nye øvelser som skulle presenteres, hvordan det ville bli, alt sammen.

Løfter hverandre

– Hva er det beste med å være med på dette?

– Det er positiviteten som de andre gir deg. Energien du får. Vi løfter hverandre. Og dette er jo et enda høyere nivå enn der jeg spiller til vanlig. Det gir meg mye. Spillet går mye fortere. Det er hardere pasninger, de som er eldre og har spilt lengst av oss ser spillet i en større helhet, og alt går i et mye høyere tempo.

Dyktige kvinner

– Hva motiverer deg? Ser du mye fotball?

– Ja, jeg ser en del på TV. Og du blir motivert når du ser eller hører om en som har gjort noe bra, som for eksempel Caroline Graham Hansen, eller Ada Hegerberg. Jeg ser også en del av herrekampene til KIL A-laget, og jeg så cupfinalen til KIL-gutta på Ullevaal. Også ser jeg en del Rosenborgkamper.

Talentleir

– Hva er planene dine fremover?

– Neste steg er talentleiren med aldersbestemt «landslag». Der har det vært et uttak allerede, og neste uttak er på forsommeren en gang. Her blir man valgt ut gjennom kampene vi spiller på Kretslaget.

– Og hvordan forbereder du deg til det?

– Jeg prøver å ha gode treningsøkter, å kjøre fullt ut på øktene, det skal være økter til å bli bedre av. Jeg ønsker å gjøre mitt beste. Det er viktig å restituere seg nok, å være klar til kamp, og passe på næringsinntaket, spise lurt og riktig, og få nok søvn.

Egentrening i garasjen

– Hva er drømmen din – å bli proff fotballspiller?

Jeg har ikke ett bestemt stjernepunkt, men jeg ønsker å utvikle meg videre som spiller. Jeg tar det steg for steg.  Og etter ungdomsskolen har jeg lyst til å gå idrettslinja på Øvrebyen.

– Hva gjør du når du ikke spiller fotball da?

– Nei, jeg trener jo nesten hver dag: Mandager, tirsdager og torsdager felles. Så har jeg egentrening hjemme i garasjen på onsdager. I helgene er det ofte kamper. I tillegg trener jeg to ganger i måneden på Kretslaget. Jeg har også mye skolearbeid. Men jeg henger med venner også. Det kan vel oppsummeres slik: Skole, trening, kamper, venner. Jeg har ikke tid til noe mer. Så har jeg veldig støttende foreldre som kjører meg til trening på Hamar og andre steder til kamper. Spesielt faren min. Han spiller ikke fotball selv, men snakker en del med meg om trening og motivasjon og hvordan bli bedre.

«Vi skal bli litt bedre hver uke»

– Hva er det morsomste du vet?

– Det er vel fotball det!

I oppsummeringa etter trening var det mye velfortjent skryt av alle de unge motiverte, ambisiøse spillerne som tar fotballen seriøst og går inn med alt de har. Jeg overhørte den ene treneren si: «Vi skal bli litt bedre hver uke fram til seriestart». Jeg tviler ikke på at det kommer til å skje.

Slike jenter det vil gamle Norge ha

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var