Sanderdagen med tradisjon og trylling

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Lørdag 24. august er det duket og forberedt for Sanderdagen 2019, familiearrangementet med lange tradisjoner i vårt distrikt.

– Da jeg var smågutt ble det også arrangert Sanderdager, forteller Hans Erik Branes, nåværende trener for A-laget Herrer. Men så hadde vi et langt opphold, før vi etter en idédugnad for en ti års tid tilbake bestemte oss for å ta opp igjen denne tradisjonen med å arrangere en aktivitetsdag for hele familien.  Mye har endret seg, og Sanderdagen gjenoppstod i ny drakt. Nå har han selv en sønn på 17 år som spiller på laget han trener, og Hans Erik ser frem til lørdagens arrangement.

En dag for hele familien

– Dette er jo barnefamilienes dag, med hovedvekt på aktiviteter for de minste hele dagen. Vi har hoppeslott, hastighetsmåling, rodeo okse, og fra ti til ett kjører vi miniturneringer med 3’er fotball. I tillegg kommer 4H og Glåmdal Paintballklubb. Vi har jo ingen bane for paintball, men det blir litt demo av utstyr, som ungene får prøve. Ulike aktiviteter motiverer forhåpentligvis barna, og kanskje kan de bli rekruttert til å drive med flere ting enn kun fotball. En tryllekunstner vil også komme på besøk i løpet av dagen.

Mange aktiviteter på Sanderdagen

 

Dugnadsivrige foreldre og foresatte

Hans Erik forteller at de regner med opp imot 150 besøkende. Han skryter uhemmet av dugnadsinnsatsen som blir lagt ned av foreldre og foresatte i forberedelser og gjennomføring.

– Vi er en kjerne på ti mennesker som jobber med planleggingen, men det er jo veldig mange involvert for at dette skal gå som smurt og gjennomføres på beste vis. De fortjener all mulig ros! Det er gratis inngang til arrangementet på dagtid, og det vil være kiosksalg med godt utvalg. Arrangementet foregår hovedsaklig ute, men både det nye flotte klubbhuset og et digert partytelt vil huse flere aktiviteter. Det vil også bli spilt kamper med både A og B-lag Herrer, henholdsvis mellom Sander og Eidskog, og mellom Fjelltun og Kongsvinger.

Den ene sia’ og den rektige sia’

Litt utpå ettermiddagen går avsparket for årets showkamp.

– Tidligere har vi invitert gamle profilerte spillere fra distriktet, enkeltspillere med en viss status, eks-Sanderstjerner og noen fra andre lokallag som for eksempel KIL eller Eidskog. Men du veit, Sander er jo delt i to, av Glomma. Så i de seinere åra har vi lagt opp denne showkampen som «Den Ene Sia’ mot Den Are Sia’»… Vi setter opp noen vaktposter da vettu, på brua, så vi får skilt klinten fra hveten hva gjelder gode spillere… Vi må jo sørge for at de beste spillerne fra den are sia’ ikke kommer over… Kanskje vi rett og slett stenger brua? Så folka fra den are sia’ blir nødt til å svømme over? Men fra spøk til alvor: Vi har en åtte, ti spillere på hvert lag, og alle er Sanderfolk, med tilknytning til stedet. Folk som enten er født her eller har bodd her over en viss tid. Og helst med tilknytning til den rektige sia’.

– Og det er?

– Ja, det er jo den sia’ jeg er på da vel! Vi vant vandrepokalen i fjor, og den blomstrer best på denna sia’, humrer Hans Erik.

Sandermoen fotballbane

Grillet gris og dans for de voksne

– Vi feirer jo oss sjøl litt med denne dagen hvert år. Når kvelden kommer, og de minste går hjem, er det duket for fest, underholdning og mat for de voksne. Det grilles hel gris, en spesialitet som er populær. Det blir show med Ærje Kjærringer, og etterpå konsert og dans med Tommy og Lars, to musikere som har vært med i mange år, og som gjør like stor suksess hver gang. De spiller variert musikk som folk liker, fra coverlåter til dansebandlåter. Denne delen av arrangementet koster 250 kroner pr. snute, og det er 18-årsgrense for å komme inn.

Grillet gris og dans i teltet

Forbud mot trollete trylling

– For øvrig er alle hjertelig velkomne, kvinner og menn, unge som gamle. Bare de er på den rektige sia’… Det virker ikke som han uroer seg hverken for været eller andre uforutsette ting. Det eneste han uttrykker bekymring for, er tryllekunstneren:

– Bare han ikke tryller pokalen over til are sia’! Han må ikke gjørra no’ hokus pokus med den altså. For det er nemlig den eneste måten pokalen kan havne på are sia’ på…

Sanderdagen med tradisjon og trylling

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var