Legendens råd til ungdommen

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

– Driv med så mange idretter du bare kan. Da utvikler du motorikk og ferdigheter som du får bruk for senere i livet. Når du trener fotball, så øv på tekniske ferdigheter. Men det aller viktigste er å ha det gøy med ballen. Fotball skal være moro, og idrett skal være lek.

Rådene kommer fra Roy Kvernmo, som har en lang og innholdsrik karriere bak seg både som spiller og trener.

– Det blir tidsnok alvor, uansett hvilken idrett du driver med. Det spiller ingen rolle hvor ung og lovende du enn er. Driv med så mange idretter du bare kan, i hvert fall til du er 14 eller 16 år gammel. Da kan du begynne å spesialisere deg.

Husker nesten hvert spark

Roy Kvernmo er en av de aller største fotball-legendene distriktet har oppfostret. Han tilhører mirakelgenerasjonen fra Flisa. Guttene, som var født i 1954/55 hadde 218 – 4 i målforskjell i løpet av to år på guttelaget, og da de skulle spille mot de beste spillerne fra kretsen, vant de like godt 11 – 0. Ikke overraskende ble syv av dem tatt ut på kretslaget.

Roy Kvernmo husker omtrent hvert eneste spark han har tatt på ballen i Hof, Flisa, Grue, Frigg, og alle de andre klubbene han har spilt for opp gjennom årene.

– Jeg spilte først et år på småguttlaget til Hof, før søskenbarnet mitt lokket meg med til Flisa til 66/67-sesongen.

Høydepunkt i kø

Høydepunktene står i kø når Roy Kvernmo forteller om et langt liv på og langs fotballbanene. Han husker for eksempel veldig godt da de skulle møte storfavorittene Kongsvinger i tredje runde i NM for juniorer i 1971.

– De hadde jo kjente navn som Øyvind Tomteberget og Even Pellerud på laget og hadde snakket høyt om å vinne hele turneringa. Jeg klinte meg på Øyvind, og etter fem minutter fikk jeg meg en smell så leggskinna sprakk. Jeg ba treneren ta dem, for de hadde jeg ikke bruk for mer. Vi vant kampen 5-4, og da var Kongsvingergutta sure, det kan jeg love.

Du vil kanskje også lese: Jentelaget som holder motet oppe

Splittet opp

Roy Kvernmo debuterte på A-laget til Flisa som 16-åring, men litt etter litt ble det unge, talentfulle laget splittet opp.

– Vi forsvant litt hvert til vårt. Noen gikk til Kongsvinger, mens andre forsvant til klubber i høyere divisjoner. Jeg først spilte i det som da het andre divisjon med Grue, og senere for Frigg i hovedstaden. I 1980 spurte Stein Karlsen og daværende oppmann Bjørn Busk om jeg ikke kunne tenke meg å komme tilbake og spille for Flisa. Jeg sa OK, men bare på betingelse at vi skulle rykke opp. Da hadde fire av de gamle gutta kommet tilbake, og vi klarte opprykket uten problemer.

Ingen skjønte noen verdens ting

Roy Kvernmo har bodd i Oslo i så å si hele sitt voksne liv, og spilt for flere klubber i og rundt hovedstadsområdet. Etter et beinbrudd og noen flere gjesteopptredener i lokale klubber, bestemte han seg for å ta trenerkurs i 1987.

– Jeg var trener for Fenstad da jeg ble kalt inn til et møte med trenerteamet til Vålerenga, legendariske Leif Eriksen og den tidligere svenske landslagstreneren Olle Nordin. Jeg behøvde ikke si et ord. De bare satt og så på papirene mine. Så kikket Leif på meg og sa, Roy, du er ansatt.

Roy Kvernmo trekker på smilebåndet av en annen opplevelse fra trenerkarrieren.

– Jeg hadde akkurat takket ja til en annen trenerjobb da Bent Eriksen ringte og spurte om jeg ville være med og trene Skeid. Det var i 1998, og laget hadde omtrent ikke budsjett og solgt det de hadde av spillere. Vi rykket rett opp og ingen skjønte noen verdens ting.

Sendt ned KIL to ganger

Roy Kvernmo er glad i de lokale fotballagene, og får fremdeles med seg så mange kamper han bare kan. Det har likevel hendt at han bare så vidt har våget seg inn på Gjemselund. Det er nemlig ikke bare de omtalte NM-planene i 1971 som Roy Kvernmo stakk kjepper i hjulene for. To ganger har han vært med på å sende Kongsvinger ned en divisjon.

– Første gangen var i 1978 da jeg spilte for Frigg. Vi vant 2 – 1 på Gjemselund og jeg scoret det første målet. Andre gangen var i 1999 da jeg var trener for Skeid. KIL måtte vinne på hjemmebane for å beholde plassen, men vi vant 2 – 1.

Kretsmester i fire idretter

Roy Kvernmo var kjent som en briljant tekniker, hurtig og med solid appetitt for scoringer. 90 prosent av kampene spilte han høyre kant, de siste 10 var han spiss. Han er en av svært få som er kretsmester i fire forskjellige idretter: Hurtigløp på skøyter, friidrett, langrenn og fotball. Han er fremdeles like opptatt av allsidighet, og han vil heller ta seg en real løpetur enn å bli med på enda en old boys-kamp. Det siste mener han er direkte farlig.

– Det første året jeg spilte på nivå to med Grue trente jeg skøyter en gang i uka om vinteren for å få hurtighet og styrke i bena.

Gror godt i gamleklubben

Roy Kvernmo følger fremdeles godt med på den lokale fotballen, særlig gamleklubben Flisa. Der mener han det finnes flere store talenter for tiden.

– Det gror godt på Flisa nå. De vektlegger tekniske ferdigheter og spill langs bakken, og det er helt etter mitt hjerte.

Han har imidlertid ingen illusjoner om at klubben klarer å beholde talentene.

– De forsvinner vel til NTG når de blir gamle nok. Det er i seg selv ikke så galt, for der er det flere dyktige trenere som jeg kjenner godt. Ungdommen er i de beste hendene der. Men for klubben er det selvsagt trist. Og for oss som lurer på hvordan det går med A-laget nå, så må man jo snu avisa på hodet for å finne dem på tabellen.

Legendens råd til ungdommen

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var