Kongsvinger IL 125 år

Kongsvinger IL 125 år

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Kongsvinger IL 125 år
Rådhusteateret var pyntet til anledningen. Foto: Privat

Tirsdag 31. januar var Rådhusteateret pyntet til fest i anledning Kongsvinger IL 125 år i 2017 – en stolt historie ble markert med intervjuer, musikk, kåseri med mer.

 

Styreleder Waaler storkoste seg

Styrelder i KIL Fotball, Rolf A. Waaler, storkoste seg på arrangementet i Rådhuset.

Seansen var verdig og flott for en jubilant som betyr mer for lokalsamfunnet enn det mange er klar over. Det var planlagt av meget gode eksempler på idrettens frivillige ildsjeler. Jeg koste meg fra start til slutt med morsomheter, spenning og høytydelighet i fin blanding forteller en stolt Waaler.

 

Historien

Januar 1892 ble Kongsvinger IL stiftet. Kvinner og menn var samlet i Herdahls Lokale og dannet en forening som skulle vise seg å utvikle idretten i Kongsvinger. Det handlet riktig nok ikke om fotball fra starten av, da klubben het Kongsvinger og Omegn Skiløberforening. 26 år senere (1918) kom Kongsvingers Idrætsforening. KIF og arbeideridrettslaget Fram ble sammenslått etter samlingen av Norges Landsforbund og Arbeidernes Idrettsforbund (NIF) i 1940. Kongsvinger Idrettslag fikk sitt navn i 1953.

 

ANNONSE
[slideshow_deploy id=’15’]

 

Stolt historie innen fotball

Fotballen i Kongsvinger er en del av den brede historien i Kongsvinger Idrettslag. I 1992 kom fotballen inn i allianseidrettslaget, sammen med turn, ishockey, håndball, ski, skøyter og barneidrett. Spesialisering og satsing innen fotball i Kongsvinger, har bidratt til en ny «undergruppe» av Kongsvinger Idrettslag, nemlig KIL Toppfotball.  Organiserte fotballag fra Kongsvinger har røtter tilbake i flere smålag siden 1915, i for eksempel Fram. I 1918 gikk virksomme lagene sammen i Kongsvingers Idrætsforening.

 

Kongsvinger IL 125 år
KIL bytter logo for å markere jubileuet! Foto: kil.no

Storhetstiden for KIL

I oktober 1982 tok Kongsvinger steget opp i landets øverste nivå, noe som skulle bli starten på noe stort. 17 strake sesonger i landets øverste liga regnes som Kongsvingers storhetstid i norsk fotball, før nedrykket i 1999. Storhetstiden innebar ett sølv, to bronse og en semifinale i Norgesmesterskapet. Høydepunktet i historien er allikevel avansementet fra første runde i UEFA-cupkampene, og kampene mot Juventus i andre runde.

 

Kongsvinger IL 125 år
Kongsvinger IL markerer 125års jubileum i år. Her fra fjorårets cupfinale aom definitivt er et av de stolteste øyeblikkene. Foto: Glomdalsfotball

Markering på Rådhusteateret

Den stolte historien har bidratt til at Kongsvinger blir sett på som et flaggskip for de mindre klubbene i distriktet. Dagens KIL-lag spiller på nest øverste nivå, og har flere lokale spillere. Derfor er det en drøm for mange av de yngre utøverne å en dag kunne spille for Kongsvinger. Satsingen på utvikling av klubb og yngre spillere har aldri vært større i fotballgruppa, under ledelse av daglig leder Espen Nystuen. Jubileet ble markert med feiring på Rådhusteateret i Kongsvinger. Programmet inneholdt hilsninger, intervjuer, musikk, kåseri og ulike andre spennende innslag, alt med kjente personer, forteller styreleder i KIL – Jannicke Mykkestue.

Fremtiden ser lovende ut for fotballen i Kongsvinger, takket være en den ryddige organisasjonen KIL. Det vil bli mange heftige dueller og stor fotballglede i Gjemselund-området for fotballspillerne i glomdalsregionen fremover. Vi i Glomdalsfotball benytter anledningen til å gratulere Kongsvinger IL 125 år!

Kongsvinger IL 125 år

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var