KIL-sjefen håper på mer koronakrisehjelp

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

– Det er umulig å vite hvor stort det økonomiske tapet vil bli til slutt. Men at det kommer til å bli tøffe tider, er det vel ingen som er i tvil om. Jeg håper inderlig at det blir stilt mer penger til disposisjon etter hvert som problemene tårner seg opp. Ellers er jeg redd det er mange fotballklubber som ikke vil klare seg.

Det sier KIL-sjef Geir Magne Andersen etter at det ble klart at det bare er søkt om litt over halvparten av de 700 millioner kroner som myndighetene stilte til disposisjon for arrangører i frivillighets- og idrettssektoren som følge av koronakrisen.

Andre som har det verre

– Det er mange klubber som er mye verre stilt enn oss i KIL. Særlig de som arrangerer de store, fine turneringene kommer nok til å tape mye penger. For oss ligger ikke de store tapene på arrangementer, men på kiosksalget, og særlig på sponsorsiden. Som sagt vet vi ikke enda hvor stort tapet blir, men jeg må si at jeg er overrasket over at ikke flere har søkt på disse midlene. Det sier vel litt om både for kort søknadsfrist og for snevre kriterier, mener KIL-sjefen.

Midlertidig kompensasjonsordning

Kulturdepartementet vedtok fredag 3. april «forskrift om midlertidig kompensasjonsordning for arrangører i frivillighets- og idrettssektoren ved avlysning, stenging eller utsettelse av arrangementer som følge av COVID-19-utbruddet».

Formålet med forskriften var å kompensere tap av billettinntekt og deltakeravgift og merutgifter ved avlysning, stenging eller utsettelse av arrangementer i frivillighets- og idrettssektoren som følge av pålegg eller råd gitt av myndighetene i forbindelse med koronakrisen.

Da retningslinjene fra Lotteri- og stiftelsestilsynets ble offentliggjort 6. april ble det likevel klart at det ikke kan søkes kompensasjon for tapte inntekter fra planlagt salg av mat og drikke eller tap av inntekter fra reklame og sponsorer. Det ble også satt en nedre grense på 25.000 kroner for å kunne søke om kompensasjon.

Du vil kanskje også lese: Egentrening i koronatider

Fotballforbundet reagerer

Geir Magne Andersen er ikke alene om å være frustrert over situasjonen.

– Dette er ikke slik NFF og andre i idretten oppfattet intensjonen med krisepakken. For våre klubber er disse to punktene en uløselig og naturlig del av helheten i et arrangement og viktige inntektskilder som definitivt er med på å finansiere frivilligheten og driften av våre klubber. Det samme gjelder for de fleste andre særforbund og klubber i Idretts-Norge, sier fotballpresident Terje Svendsen.

– Dette kan eksemplifiseres med en planlagt cup eller turnering. Det er ikke usannsynlig at overskuddet på et slikt arrangement er eksempelvis 100 000 kroner. Fordelt på påmeldingsavgift, billettinntekter, sponsorinntekter og netto overskudd av salg. Man kan faktisk risikere å havne under 25.000-kroner-grensen i et slikt tilfelle.

Kriteriene er rare

En annen som er dypt bekymret for konsekvensen av koronakrisen for norsk breddeidrett er stortingsrepresentant og Grorud-ildsjel Jan Bøhler.

Bøhler forteller til VG at klubben hans har søkt kompensasjon på to områder, uten at han har særlig tro på at søknaden vil føre frem.

– Det er mest for å markere oss. Vi tror ikke vi kvalifiserer til å få kompensert noe som helst. Kriteriene for denne pakken er rett og slett rare, sier Bøhler til VG.

– Jeg er veldig redd for at barn og unge faller fra og slutter med fotball. Vi ser det på vinteren, om det ikke er noe tilbud. I tillegg blir klubbene satt voldsomt tilbake økonomisk. Vi driver på så små marginer at tap på noen hundre tusen kroner vil gjøre at vi må skjære ned til beinet og drive på veldig lavt nivå resten av året og neste år.

KIL-sjefen håper på mer koronakrisehjelp

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var