Kampene i koronakampen

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Jeg har booket meg inn til en effektiv telefonsamtale med Morten Aasvangen mellom alle gjøremålene hans. Morten er daglig leder i KIL fotball – breddeidretten, og har ansvaret for barne- og ungdomsfotballen.

– Det er travelt for tiden antar jeg?

– Det er litt hektisk om dagen ja, det går ganske mye tid til koronatiltak.

Stort savn

– Ja, det var nettopp det praten vår skulle handle om. Dere har begynt å spille kamper igjen?

– Alle er i gang med kamper nå opp til og med de som er 19 år. Det ble jo åpnet for kamper fra august, så vi har holdt på i et par uker allerede. Det er stor stas for alle at vi har kunnet begynne å spille kamper igjen. Det er jo nettopp der motivasjonen ligger for de fleste! Og nå har vi hatt en veldig lang periode der vi ikke har hatt den muligheten. Vi har holdt treningene i gang, men det å ikke kunne møte hverandre i kamper har uten tvil vært det største savnet for utøverne.

Nye og flere tiltak

– Hvordan har dere løst den nye situasjonen da, og hvilke tiltak har vært nødvendig?

– Vi har gjort flere tiltak utover de generelle retningslinjene som vi ellers har fulgt på treningene. I forhold til kampgjennomføring så må de som er over tretten år gjennomføre et koronakurs i regi av forbundet, og bestå en prøve i forhold til å kunne spille kamper. Det er ikke ekstremt omfattende, men et viktig tiltak for å gi spillerne en grunnleggende holdning, en bevisstgjøring rundt situasjonen og håndteringen av den i kampsammenheng.

Egne kampverter

 Hva med publikum?

– Vi har selv etablert en ordning med egne kampverter for hver eneste hjemmekamp. Dette innebærer at vedkommende har ansvar for registrering av både publikum og spillere med navn og telefonnummer i tilfelle det skulle oppstå smitte. Vi har jo et overordna ansvar for å overholde smittevernsreglene. Dette er kjempekrevende, spesielt i forhold til enmetersregelen. Vi har i tillegg etablert en løsning der trenere, spillere og lagledere holder seg på den ene siden av banen, og publikum på den andre siden.

Stort ansvar

– Så har du dette med antallet. Vi skal jo ha maks 200 inne på anlegget samtidig. Vi begynte veldig strengt med én foresatt pr spiller. Men det ble litt for strengt. Dette har vært en stor utfordring, for det er så mange hensyn å ta. Som for eksempel mindre søsken, som ikke kan være alene hjemme, eller flere foresatte i forhold til familiesituasjonen. Vi har nå gått ut med en henstilling til foreldre og foresatte om å ta litt ansvar selv, og begrense seg. Dette er en endring vi har foreslått fra i dag, så får vi se. Hvis det ikke fungerer, må vi bare stramme inn igjen. Vi ber om at alle bidrar.

Du vil kanskje også lese: Sesongen er snart i gang

Åpen kiosk og trygg transport

– Hva annet har dere måttet ta hensyn til, utover disse ekstraordinære tiltakene?

– Vi har naturligvis fulgt de generelle smittevernsreglene som gjelder til enhver tid. Vi har for eksempel åpen kiosk, der vi har skilt med vanlig koronainfo, vi har markert enmetersavstanden og desinfiserer jevnlig kontaktflater i henhold til smittevernstiltakene.

Hva med økonomien?

– Det er knyttet en del usikkerhet til økonomi. Det er klart vi taper en del fordi det har vært færre arrangementer. Noen spillere har også falt fra, men ikke i noe dramatisk antall. Og det er umulig å si om det henger sammen med koronasituasjonen eller ikke. Enkelte spillere faller jo fra uansett. Økonomispørsmålet er dermed ganske sammensatt. Det finnes også støtteordninger i forhold til reduserte inntekter, men det totale bildet på den økonomiske situasjonen har jeg ikke pr i dag.

– Hvordan løser dere transport til og fra kamper, og i og for seg treninger også?

– Vi forsøker å begrense antallet personer pr bil, med mindre det er familier som kjører sammen, og er i samme cohort.

Tett dialog med kommuneoverlegen

– Jeg vil gjerne få føye til at vi har rådført oss med kommuneoverlegen i Kongsvinger hele veien, og hatt tett og god dialog med henne. Det er viktig å ivareta reglene og ha det på stell. Hvis det skulle skje noe, at vi oppdager smitte for eksempel, er det godt å vite at vi har gjort vårt og det vi har kunnet for å unngå det.

Samtidig vil jeg understreke at hver enkelt av oss har et ansvar sjøl, spesielt i forbindelse med hygiene. Kamper innebærer at flere folk møtes, det er andre lag og andre spillere. Ønsket om å spille kamper er det største ønsket utøverne har. Da må vi gjøre vårt for å legge til rette for at det ønsket kan bli oppfylt på beste mulige måte i den situasjonen vi tross alt står oppe i.

Kampene i koronakampen

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var