Godt skoletilbud for fotballglade ungdommer

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Her er det spillere fra Skarnes IL, Eidskog Fotball, Fu/Vo, KIL TF, KIL Fotball, Grue IL og Sander IL i en herlig forbrødring.
Her er det spillere fra Skarnes IL, Eidskog Fotball, Fu/Vo, KIL TF, KIL Fotball, Grue IL og Sander IL i en herlig forbrødring.

– Distriktet har et godt skoletilbud for ungdom som ønsker å bli gode i idrett. Hvis vi kan bli enda flinkere til å samarbeide om å utnytte den kompetansen som finnes rundt omkring, så er det absolutt gode muligheter for å få fram flere lokale toppspillere både på jente og guttesiden, mener Simen Tømmerås Aasvestad. 

Han vet hva han snakker om. Han var storscorer for A-laget til Grue på 90-tallet, og bøtter fortsatt inn mål for entusiastlaget Vinger FK i 6. divisjon. Men først og fremst har han undervist i fotball på Øvrebyen videregående siden 2000, og bidratt til å utvikle talenter som Martin Linnes, Jonas Enkerud, Ole Andreas Nesset, Ola Erling Korbøl, Fredrik Pålerud, Christian Røer og Thine Hestnes.

– Disse har alle vært elever som har lagt ned det lille ekstra for å nå et høyt nivå, forteller Aasvestad.

 

Fotball på idrettslinja

For Kongsvinger har mer å by på enn NTG for fotballglade ungdommer. Simen Aasvestad forteller at skolen tilbyr faget toppidrett med fotball på idrettslinja for de som har ønske om å satse fotball og gå på Øvrebyen.

– Det er et 5-timersfag på alle tre årstrinn med to ukentlige treninger i Kongsvingerhallen. Dette gjelder både gutter og jenter. Gjennom faget aktivitetslære får elevene i tillegg få en ekstra ukentlig fotballøkt i perioden utenom kampsesongen. De har også andre treninger i fagene treningsledelse og aktivitetslære hvor de får utviklet sin allsidighet og basisferdigheter. I fotballundervisningen jobber vi mest med å utvikle de tekniske ferdighetene.

Linnes-skryt

Og Aasvestad og kollegene hans får skryt av selveste Tyrkia-proff Martin Linnes.

– Det var ikke kun fotball, men alt fra skadeforebyggende trening til ulike idretter, allsidighet, balanse, styrke, svømming og så videre. Mye variasjon, og det syntes jeg var veldig greit. Da hadde jeg som regel variert trening på formiddagen og fotballtrening med Sander eller KIL på kveldstid, i stedet for kun to fotballøkter hver dag hele uka, sa Martin Linnes til Glåmdalen i desember 2017 om tilbudet på idrettslinja på Øvrebyen videregående.

 

Du vil kanskje lese: Martin Linnes – Fra Sander til Istanbul

 

Betydelig frafallsproblem

Hva er dine tanker om lokalfotballen generelt?

– Jeg føler at det er en ganske stor jobb å gjøre rundt omkring i de lokale klubbene for å holde lenger på fotballspillerne. Det er et betydelig frafallsproblem i ungdomsfotballen. Dette fører ofte til kamper på flere lag og følgelig en dårligere treningshverdag i for små grupper. Kanskje de lokale klubbene kan bli bedre på å samarbeide i treningshverdagen i stedet for å prøve å hente spillere fra hverandre? Det er viktig å beholde flest mulig lag lengst mulig. Mange blir seniorspillere for tidlig i mangel på et godt juniortilbud, sier Aasvestad.

Du har kanskje lyst til å lese: Lokale kretslagsspillere i vår region

 

Ønsker tettere samarbeid

– Det må også jobbes videre med trenerutvikling i alle klubbene i regionen slik at vi får flere støttespillere til de som allerede gjør en god jobb i dag. Kanskje KIL Toppfotball også kan ta større eierskap rundt utviklingen av lokale spillere og trenere?

Hvordan er samarbeidet med klubbene i distriktet?

– Vi føler vi kjenner de lokale klubbene godt, og vi ønsker å legge til rette for at elevene får en fornuftig totalbelastning i hverdagen. Mye av dialogen går i dag gjennom elevene, men vi ønsker også å jobbe mer direkte med klubbene for et tettere samarbeid rundt utviklingsmålene til elevene. Vi vil gjerne bli kontaktet av klubbtrenere for diskusjon rundt utviklingen til den enkelte elev.

 

 

 

Godt skoletilbud for fotballglade ungdommer

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var