Fra Grue G16 til Champions League

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Bilde av Tom Harald Hagen ifbm hans innlegg: Fra Grue G16 til Champions League
Tom Harald Hagen – Fra Grue G16 til Champions League. Foto: Glomdalsfotball

Da Kongsvinger- og Brandvalgutt Tom Harald Hagen og noen kompiser av han ikke lenger hadde et fotballag på Brandval, bestemte de seg for å ta turen til Grue. På Grues gutter 16-lag spilte han back og innbytter, sier han selv. Hvis det var noen som skulle tippet hvem på laget som havnet på ei Champions League-bane, hadde Hagens navn vært langt nede på lista. Da han etter hvert fikk lyst til å ta et dommerkurs i 1994, fant han fort veien å gå. Sammen med en voksende interesse for dømmingen, hadde han en engasjert far som pushet på.

Jeg husker min første kamp veldig godt. Det var en J16-kamp på Eidskogen, og jeg var veldig nervøs. I min dommerdagbok noterte jeg følgende: Kampen gikk veldig fint. Etter kampen fikk jeg ros av både spillere og trenere». Det var nettopp det siste som gjorde at jeg fortsatte med dømmingen. Rosen fra både spillere og trenere ga meg en god selvfølelse.

ANNONSE
[slideshow_deploy id=’15’]

 

Innholdsrik karriere

Det var slik en mektig og innholdsrik karriere startet. Med årene skøyt karrieren fart for alvor. Tolv år senere (2006) står han på en Tippeliga-bane for aller første gang. Ikke som spiller, men som kampleder. I 2009 ble Tom Harald Hagen anerkjent som FIFA-dommer. Det vil si at han skulle ut og dømme internasjonale fotballkamper, noe han anser som hans «første» høydepunkt. Karrierens «andre» høydepunkt kommer i 2010, da han får dømme cupfinalen mellom Follo og Strømsgodset. Oppi alt dette får han tillitten til å delta i et U17-VM, og et par år senere et U-19 VM. Under EM i Ukraina og Polen i 2012 var Hagen med som 4.dommer, noe han anser som det «tredje» høydepunktet.

Guttedrømmen gikk i oppfyllelse

Størst av alt var beskjeden og oppdraget han fikk året før. Dommersjefen ringer han og forteller han at han skal ut i Europa igjen. Uten at Hagen selv var klar over det med engang, skulle guttedrømmen gå i oppfyllelse.

Da han sa det, tenkte jeg ikke noe spesielt over det. Jeg hadde allerede dømt tre kamper i Europa League, og var forberedt på et nytt oppdrag der. Videre forteller han meg at jeg skal til San Siro og dømme Champions League-oppgjøret mellom AC Milan og hviterussiske Bate Borisov. Opplevelsen fra selve kampen på gigantiske San Siro er nok det som sitter aller best igjen.

Tom Harald Hagen holdt et flott innlegg om hans fantastiske karriere. Her sammen med styreleder i KIL Fotball, Rolf A. Waaler, og Rune Skasberg.
Tom Harald Hagen holdt et flott innlegg om hans fantastiske karriere. Her sammen med styreleder i KIL Fotball, Rolf A. Waaler, og Rune Skasberg. Foto: Glomdalsfotball

-Vi ønsker flere kvinnelige dommere!

I dag står Tom Harald Hagen med 174 eliteseriekamper, og er fremdeles aktiv. Selv om han ga seg med den internasjonale dommerkarrieren i 2015, nyter han dommerlivet. I tillegg jobber han til daglig som dommerutvikler og dommerkoordinator i Indre Østland Fotballkrets. Han er aktiv i nærmiljøet, og påstår at det er vokst opp et godt dommermiljø i Glåmdal.

Vi er veldig få dommere her i Kongsvinger-regionen, men det er et utrolig godt miljø. Per dags dato har vi flere unge gode dommere på vei opp. Vi jobber med – og ønsker å skape et miljø for kvinnelige dommere her i distriktet, da det generelt er mangel på kvinnelige dommere. Veien til toppen er ikke lang på kvinnesiden, og vi har jo rollemodeller som FIFA-assistent Ann-Marie Sjøvika.

Fra Grue G16 til Champions League

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var