Espen Fjeld: Skal du bli best, må du trene mest!

Espen Fjeld i aksjon for Grue.

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Espen Fjeld i aksjon for Grue.
Espen Fjeld i aksjon for Grue. Gruegutten har erfaring fra både Rosenborg og Hamkam. Foto: Gjermund Holt

Tren masse med ball på egenhånd. Skal du bli best, må du trene mest! Ha det alltid gøy med fotballen! Treningen skal være målrettet og seriøs, men trives du ikke med det holder på med kommer du ingen vei. Vær tålmodig. Alle utvikler seg forskjellig, og den som er best som 14, 15-åring er ikke nødvendigvis den som er best når man er 26. 

Rådene kommer fra Espen Fjeld, den ferske spillende A-lagstreneren til Grue, som i en alder av 22 år allerede har rukket å skaffe seg en imponerende fotball-CV. Han debuterte for A-laget til Grue som 15-åring, og ble hentet til RBK allerede året etter. I de siste årene har han trent flere gode lag, blant andre hovedstadslaget Kjelsås.

 

Fotball, trening, jobb og skole

Espen Fjeld er en travel ung mann.  Han fullførte en bachelor i idrettsvitenskap med trening, coaching og idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole i fjor, og for tiden studerer han praktisk pedagogikk ved Høgskolen i Innlandet.  Ved siden av trenerjobben i Grue arbeider han som vikar ved Grue barne – og ungdomsskole, og ved Kirkenær Barnevern og omsorgssenter.

– Jeg er også veldig glad i å trene på egenhånd utenom fotballen, og å være ute. Så dagene blir stort sett fylt opp med fotball, trening, jobb og skole.

 

Du vil kanskje lese: Grue Akademiet – Det lille ekstra

 

Ekstremt mange gode øyeblikk

– Jeg debuterte for A-laget til Grue borte mot Trysil FK i 2011. Jeg husker vi avsluttet kampen med to 15 – åringer på midtbanen med Harald Holter og meg. Fra kampen husker jeg ikke altfor mye bortsett fra at det var veldig morsomt å få sine første minutter for A-laget, og at det endte med seier, sier Espen Fjeld, som synes det er vanskelig å plukke ut noen høydepunkter fra en allerede innholdsrik karriere.

– Selvsagt var overgangen til RBK, og den første kampen der spesiell. Ellers var også første trening, og første kamp for A-laget til Ham-Kam veldig stort der og da, husker jeg.  Fra barne – og ungdomsfotballen i Grue er nok seieren over Maritimo med G16 – laget i Norway Cup noe av det jeg husker best. Fotballen har gitt meg ekstremt mange gode øyeblikk, så det er vanskelig å plukke ut ett spesielt.

 

Johnny Lysgård, Espen Fjeld og Per Kristian Wenstad
Sammen med Johnny Lysgård og Per Kristian Wenstad har Espen Fjeld ansvaret for Grue A inneværende år. Foto: Gjermund Holt

Landets beste utviklingsavdeling

Du ble hentet til RBK allerede som 16-åring. Hvilke erfaringer har du tatt med deg derfra?

– Veldig mange erfaringer, både på og utenfor fotballbanen. RBK er den største fotballklubben i Norge, og har den beste utviklingsavdelingen her til lands. Bare de senere årene har de fått fram utrolig mange utenlandsproffer og landslagsspillere. Jeg hadde mange dyktige trenere der som jeg forhåpentligvis også har lært litt av. Både Ståle Stensaas, Roger Naustan og Trond Henriksen var ekstremt dyktige i sitt arbeid. I tillegg hadde jeg utrolig mange gode medspillere og kamerater som jeg fremdeles har god kontakt med, sier Espen Fjeld.

– Også utenfor fotballbanen lærte jeg veldig mye. Jeg flyttet for meg selv, 45 mil hjemmefra som 16-åring, og måtte begynne å ta ansvar for alle egne oppgaver i hverdagen. Når du kom hjem fra skole og trening sto ikke middagen ferdig på bordet, eller klærne ferdig vasket. Det gjorde nok at jeg ble nokså selvstendig veldig tidlig.

 

Fornøyd med valgene og veiene

Espen Fjeld har ikke satt seg noen personlige mål og ambisjoner for trenerkarrieren, men forteller at fotball alltid har vært en stor del av livet og hverdagen, og noe han trives godt med.

– Så driver jeg og utdanner meg inn mot skoleverket i tillegg, noe som fint kan kombineres med jobb som trener, eller annet innen fotballen. Hva fremtida bringer er aldri lett å si, men en jobb som kombinerer fotball, idrett og skole virker veldig interessant.

Er det noe du ville gjort annerledes i dag?

– Ting som kunne vært gjort annerledes er det alltids. Så er det jo slik at det er veldig lett å være etterpåklok. Sånn i utgangspunktet er jeg fornøyd med de valgene jeg har tatt, og de veiene jeg har valgt. Det har vært noen veldig lærerike opphold, både i Rosenborg og Ham-Kam.

 

Espen Fjeld: Skal du bli best, må du trene mest!

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var