England – fotballmekka

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Fotballmekka
Stemningen bygges frem mot kampstart! Foto: Glomdalsfotball.no

Vår skribent, Johan Grundt, har vært på tur til England. Her er hans reisebrev.

Hvert år drar cirka 800 000 mennesker over til «balløya» for å se den mest anerkjente ligaen i verden, Premier League. Over 90 000 av disse er nordmenn, og det er kun Irland som har flere reisende. Jeg er en av de 90 000 nordmennene som drar over gang på gang for å se fotballkamp. I romjula dro jeg over for femte gang, og det er garantert ikke den siste. Men hvorfor er det slik at så mange ønsker å dra dit? Og hvorfor kommer vi tilbake?

 

Fire store i Norge

Interessen for engelsk fotball er stor i Norge generelt, og det merkes her i Glomdalsregionen. De mest populære britiske klubbene blant nordmenn er Liverpool, Manchester United, Arsenal og Leeds (i følge SBF supporterunionen for britisk fotball). Gjennom generasjoner har vi fulgt engelsk fotball, og nå er mediedekningen og satsingen større enn noen gang. Ønsket om å se mitt favorittlag live, ta del i den kjente atmosfæren, og den engelske fotballkulturen drar meg over hvert eneste år.

 

Mitt lag

Da jeg lærte å gå ble jeg introdusert for Liverpool Football Cub, en klubb med sjel og stolt historie. Interessen utviklet seg med årene, og plutselig skulle jeg få dra å oppleve dem selv. En gutt fra Eidskog er ikke vant med store omgivelser, og forventningene er kanskje litt større enn når jeg tar turen til Gjemselund. En stadion som rommer 55 000 mennesker, med gale fotballsupportere som lever for laget sitt, som roper på dommeren og går bananas når laget deres scorer. Det er noe av det som venter meg. Som fotballinteressert er det også forventningsfullt å se sitt favorittlag i aksjon, men de største forventningene var knyttet til å høre Liverpool-supporterne synge «You’ll never walk alone». Og med hellet jeg hadde, skulle jeg få oppleve det fra The Kop, der kjernen av Liverpool-supporterne står.

Fotballmekka
Utenfor Anfield. Foto: Glomdalsfotball.no

 

Magisk atmosfære

Den magiske atmosfæren og trykket fra tribunen vil sitte i meg for resten av livet. Det tok fotballen til et helt annet nivå, allerede før det hadde begynt. Kampen startet, og Liverpool lå under 0-1 etter 15 minutter. I Norge depper vi for det, og begynner å kritisere laget «vårt». Rett etter motstanderen scoret braker det ut et vanvittig leven fra tribunen.«Liverpool, Liverpool, Liverpool» ropes det. Supporterne sto bak laget som en tolvte mann, og før pause var kampen snudd. Dette setter en støkk i meg og får meg til å tenke hvor mye omgivelsene har å si. Er det dette som drar meg tilbake neste gang?

Supporterne lager elektrisk stemning. Foto: glomdalsfotball.no
Supporterne lager elektrisk stemning. Foto: Glomdalsfotball.no

 

Mer enn fotball

Det ender med at Liverpool vinner 4-1, uten at det er av stor betydning for opplevelsen. Jeg har opplevd tap, og elendige kamper på Anfield. Jeg kommer tilbake likevel. Ofte er interessen og opplevelsen så stor, at du bare drømmer om å komme tilbake hver eneste gang. Det spiller ingen rolle om du er 10 år og fotballidiot, eller om du er 40 år og ikke har «dilla». Det er så mye mer enn bare fotball – fotballmekka.

England – fotballmekka

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var