Dommere for fremtiden

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tom Harald Hagen er dommerutvikler i kretsen, og har hovedansvaret for rekruttering av fremtidige dommere blant unge og lovende utøvere. Han skal i hovedsak følge opp de dommerne man allerede har, i tillegg til å få tak i nye. Dette gjør han i samarbeid med Jeanette Kristiansen Ringstad.

Ekstra ressurs til dommerutvikling

– Jeanette jobber femti prosent som dommerkonsulent og femti prosent som klubbutvikler jenter. At vi fikk denne ekstra ressursen utgjør en stor forskjell i forhold til at vi kan få drive mer med dommerutvikling og ikke bare drift. Vi skal jobbe med utvikling av de yngste, og samtidig ta vare på og følge opp de mer erfarne dommerne.

Tre grupper

– Hvordan foregår rekrutteringen?

– I tillegg til å følge opp de vi allerede har, består rekrutteringen og utdanningen vår av en type talentutviklingsprogram. Vi har laget talentgrupper i det vi kaller Norcoresystemet. Dette er adoptert fra UEFA, og videreutviklet gjennom dommerskolen som NFF har opprettet. Vi har ansvaret for Norcore 1- kretsene. Her er det tre ulike grupper på tre forskjellige nivåer: Dommere i Norsk Tippingliga, en egen jentegruppe og en blandet gruppe med både jenter og gutter. Det er jo en egen dynamikk i dette. Når vi først har dem inne rykker enkelte oppover i systemet, mens andre kanskje faller fra ved at de begynner å studere og må flytte og så videre.

Du vil kanskje også lese: KIL G14 bøtter inn mål

Trygg start

– Og hvordan plukker dere ut de unge dommerspirene da?

– Vi se an potensielle dommertyper og spør de vi tenker kan være interessert. Videre har vi det vi kaller «Trygg start» for ferske rekruttdommere der vi støtter de tre fire, fem første kampene de skal dømme for kretsen. Vi lar de dømme sammen i trio, med en rutinert dommer som er med og veileder. Etter det går de etterhvert over til å dømme alene, der vi sender ut et veilederkorps på enkelte kamper gjennom sesongen.

Hvor gamle er rekruttene når de starter?

– Vi anbefaler fra 15 år og oppover, men vi har enkelte som er enda yngre når de begynner. Et eksempel på det er Jon Anders Salberg fra Flisa. Han var bare 14 år da han begynte, og 15 da han kom med på talentutviklingsprogrammet, og er en av de yngste vi har rekruttert. Så har vi Johan William Grundt, som også kom inn tidlig, og gjorde rask fremgang. Han er i toppgruppa nå, og har i år debutert som hoveddommer i Post Nord-ligaen.

Team Grundt: Fra venstre Christoffer Bergestuen fra Reinsvoll, i midten dommer Johan William Grundt fra Eidskog, og til høyre Jesper Østbøl Lea fra Brandval (selv om han nå bor og dømmer for NFF Oslo)

Å våge dommerspranget

– Er det noen klubber som utmerker seg i rekrutteringssammenheng?

– Vi prøver å bli flinkere til å samarbeide med klubbene på dette området. Det er ofte en stor barriere for klubbdommere å gå over til rekruttkurset. Men mange klubber er flinke til å følge opp lokalt, og en del lag kjører obligatoriske dommerkurs. Noen fatter da interesse, og tør å ta det neste steget til rekruttdommerkurs. Brandval har hatt flest dommere lokalt i den senere tid. Jeg har selv gått over dit, tilbake til Brandval, jeg er jo opprinnelig Brandvaling. Men flere klubber jobber godt.

Dyktige jenter med god flyt

– Men jeg vil gjerne få fremheve at vi i løpet av de to, tre siste årene har merket en veldig god flyt på jentesida. Vi har aldri hatt flere jenter enn det vi har nå. I 2015 hadde vi to eller tre. Målet vårt var den gangen å doble dette. Og det kan man trygt si at vi har klart. Nå er det rundt tjue jenter i sving. Flotte utøvere med fine holdninger. De har laget et veldig inkluderende miljø, og tar godt vare på de nye jentene etterhvert som de blir rekruttert. De hjelper oss godt, gjennom at de er stolte av hobbyen sin og brenner for det de driver med. I tillegg gjør Jeanette en fantastisk jobb her. Hun ser helheten, og følger opp jentene veldig bra.

Ekstra fokus på barne- og ungdomsfotballen

– Hva har vært den største utfordringen for dere i år?

– Vi måtte jo ut i permitteringer på kontoret, men vi hadde ett stort mål underveis: Å kunne holde dommerne varme selv om de ikke har hatt kamper. Enkelte har naturlig nok vært veldig utålmodige, da ingen har kunnet utøve det de brenner for. På den annen side fikk vi muligheten til å fokusere ekstra mye på barne- og ungdomsfotballen da den kom i gang. Og her har fokuset fortsatt å ligge, siden det ikke har vært noe seniorfotball. Da denne situasjonen først oppstod, har vi prøvd å ta oss av det vi kan, og utnyttet det best mulig for de ferskeste dommerne. Jeg tror at det mest slitsomme for de fleste har vært all usikkerheten. Vi vet jo fortsatt ikke når eller om vi kommer i gang med seniorfotballen. Det er antydet en avklaring i midten av september, men ingenting er sikkert. Så vi får bare vente og se, avrunder Tom Harald.

Dommere for fremtiden

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var