«Bjølle» om spillerutvikling og KILs muligheter

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
"Bjølle" om spillerutvikling og KILs muligheter
Bjølle med over 300 kamper for Grue og nylig avgått godset-trener snakker om spillerutvikling og KILs muligheter på torsdag.

Det er Cup-feber i både Kongsvinger og Drammen, og vi fikk tid til en prat med «Bjølle» om spillerutvikling og KILs muligheter i torsdagens cup-kamp. Bjørn Petter Ingebrigtsen som nettopp har trukket seg som hovedtrener for Strømsgodset på grunn av sykdom, svarte villig på våre spørsmål.

Det er lett å like den blide mannen som har fortid fra Solør, og det er vemodig at en så fotballfaglig dyktig trener må trappe ned før tiden. Det blir da enklere for oss å håpe at en annen lokal mann, Tor Ole Skullerud, får en noe trang start på sin karriere som Strømsgodset-trener mot KIL på torsdag. 

KIL-supporter?

Ettersom du er fra distriktet vårt må vi først få spørre deg om hvordan ditt forhold til KIL har vært?

Jeg flyttet til Solør i 1980, og siden da har KIL alltid vært en favoritt. Var ofte på Gjemselund og så på kamper i den tiden. Har også spilt med mange i Grue som også har spilt for KIL. De jeg husker i farten er Åge Steen, Kjetil Sagen, Oddvar Andersen, Stig Østerud, Harald Woll, Erik Noppi og Tor Ole Skullerud (sikkert glemt noen nå).

KIL anno 80- og 90-tallet var gode og de hadde da et lag som ofte kunne hamle opp mot de beste. Er det mulig at KIL igjen kan hamle opp mot et av Norges beste lag?

Selv om Strømsgodset er store favoritter i denne kampen kan selvfølgelig alt skje i en enkelt kamp. Har sett mange KIL kamper i år, så vet at vi møter et godt fotballag med en tydelig måte å spille på.

"Bjølle" om spillerutvikling og KILs muligheter
Bjørn Petter utenfor Celtic Park med Celtic-legenden Jimmy Johnstone. Foro: Privat

Suksess avler suksess også i spillerutvikling

Barnefotballen er likevel det vi i glomdalsfotball.no brenner for. A-laget er alle gutters drøm og for meg virker det som Strømsgodset ofte lar unge gutter slippe tidlig til. Har det skapt en ekstra iver nedover i aldersbestemte klasser i Drammens-fotballen?

Vi har i Strømsgodset etter hvert fått en veldrevet spillerutviklingsmodell. På dette området er det at klubben har utviklet seg mest de siste 10 årene. At vi lar unge spillere få sjansen gjør selvfølgelig at interessen øker i vårt distrikt. Vi har de siste årene utviklet lokale spillere som har gått til store klubber i utlandet. Iver Fossum kom til SIF som 14 åring fra den lokale klubben Huringen og ble solgt til Hannover etter sist sesong. Gustav Wikheim kom fra Hokksund og ble solgt til Gent. Martin Ødegaard fra Drammen Strong og solgt til Real Madrid. Lars Cramer fra Glassverket og solgt til Kalmar. Lars Sætra er ekte SIF gutt og ble solgt til Hammarby. Keita kom til SIF fra Drafn som guttespiller og ble solgt til Lech Poznan i Polen. I tillegg tid disse lokale har vi også vært flinke til å utvikle andre unge spillere fra hele landet. Nevner da Jo Inge Berget, Stefan Johansen, Adama Diomande, Anders Konradsen, Omar Elabdellaoui og nå sist Gustav Valsvik.

[slideshow_deploy id=’15’]

Overgangen fra talentfull til voksenspiller

Import av spillere vs egenproduserte spillere. Har vi gode nok unge spillere til å kunne skape et godt nok lag i Norge som også kan hevde seg godt i Europa?

Jeg mener at vi har muligheten til å bli enda bedre på spillerutvikling i Norge. Hvis vi ser på aldersbestemte landslag skaper vi ofte gode resultater frem til og med 19 års alder ( også av og til helt opp i U-21). Vi må styrke jobbingen i overgangen mellom det å være en talentfull spiller til å bli en god «voksenspiller»

 

"Bjølle" om spillerutvikling og KILs muligheter
Bjørn Petter og Oddvar Andersen i godt humør etter Grue-kamp på 90-tallet. Foto: Privat utklippsbok

Still krav og se spillerne

Du har sikkert vært sterkt engasjert i fotball på barne- og ungdomsnivå. Har det lært deg noe som du tar med deg videre når du trener A-lag på høyt nivå?

Det å jobbe med unge spillere har alltid ligget mitt hjerte nærmest. Jeg mener det er flere ting som kan overføres fra ungdomsfotball til voksenfotball. Først og fremst tenker jeg på at det må stilles krav. Det må være tydelighet i alt du foretar deg som trener og spillerne må skjønne hva du forventer og mener. Det å se alle spillerne er og for meg det samme enten man er ung eller gammel. Jeg mener det er viktig å snakke mye med spillerne og det å gi ros blir aldri feil (viktig at det er noe konkret å rose).

Har du noen tanker om hva vi i Kongsvinger-distriktet kan gjøre for å bedre våre sjanser til å få et topplag igjen?

Dette vet sikkert sjefene i KIL best av alle, og jeg er ikke oppdatert på alt som gjøres for tiden.

Det vi er veldig bevisst på hos oss er å få et godt forhold til våre lokale klubber og være synlige i lokalmiljøet. Vi besøker klubber, er på skoler og i barnehager for at alle skal få et forhold til SIF. Vi bidrar da med vår kompetanse og vi får vist frem våre spillere. Jeg tror også det er viktig for KIL å få sine spillere til å bo på Kongsvinger eller helt i nærheten: Dette for å kunne få et skikkelig treningsmiljø og få nok tid til å gjøre de daglige gjøremålene. Skal man for eksempel kjøre til Oslo (gjerne 3-4 i samme bil, og gjerne så raskt som mulig etter trening) mister man noe verdifullt. Først og fremst tid, overskudd og samhold.

 

Vi takker så mye for praten og ønsker Bjørn Petter fortsatt god bedring.

"Bjølle" om spillerutvikling og KILs muligheter
Funfact – Skullerud erstattet også Bjørn Petter i 1992. Den gang for Grue i 2.divisjon.
«Bjølle» om spillerutvikling og KILs muligheter

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var