Are Dekkerhus: Jentetreneren med stor J

Are Dekkerhus

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Are Dekkerhus

Han har trent jenter i klubb og kretslag i mer enn 20 år. Han har fostret opp to av de mest profilerte fotballspillerne fra distriktet, og når trener han jentene i KIL J15. Are Dekkerhus er jentetreneren med stor J.

 

Legestudenten Caroline ga seg med fotball i ung alder, men både Cecilie, som dessverre måtte legge opp i alt for ung alder på grunn av korsbåndskader, og ikke minst den skadeforfulgte landslagsspilleren Cathrine, satte navnet Dekkerhus ettertrykkelig på fotballkartet. Nå er det ungjentene til KIL som skal få nyte godt av kunnskapene til den erfarne treneren Are Dekkerhus.

 

Sten på sten

Are Dekkerhus gleder seg til sesongstart. Hele 29 jenter er med på treningsgruppene til KIL J15, og klubben kommer til å stille to fulle lag når sesongen sparkes i gang rett over påske.

– Vi kommer til å matche jentene på likt nivå, og spillerne skal kunne brukes på begge lagene. Utviklingslaget kommer til å være et slags førstelag, og det andre vil være et rekrutteringslag hvor det ikke er tette skott imellom dem. Det er ikke først og fremst resultatene vi er opptatt av. Vi ønsker å bygge sten på sten, og skal forsøke å få mest mulig ut av utviklingsplanen vår. Mange av jentene driver også med andre idretter ved siden av fotballen, og vi er opptatt av å legge forholdene til rette slik at hver og en av dem kan utvikle seg på best mulig måte, sier Dekkerhus.

– Det er gode ressurser rundt laget i form av foreldretrenere og lagleder, som er viktig for arbeidet.

 

Du vil kanskje lese: Jørn Karlsrud: Ved økt fokus og utvikling på kollektivet vil enkeltspillere blomstre

 

Ikke for stor belastning

KIL J15 startet sesongoppkjøringen allerede i desember, og skal snart i gang med treningskampene. Dekkerhus og kollegene hans er også i full gang med spillersamtalene.

– Det er viktig å passe på at den totale belastningen ikke blir for stor. Noen av jentene går på NTGU, og mange av dem driver også med andre idretter som håndball, ishockey og bordtennis. Da må vi passe på slik at ikke treningsiveren går på helsa løs. Jentene er i en vekstfase, og der er mange særskilte og individuelle hensyn å ta. Det handler om å ha en god struktur, slik at jentene kan ta til seg læring, utvikle fotballferdigheter og ballforståelse, sier Dekkerhus, som ikke har noe entydig svar på når ungdommen bør begynne å spesialisere seg.

– Det er ingen fasit på det spørsmålet. På den ene siden er det bra med en så bred motorisk basis som mulig. På den annen side blir man jo best på det man trener mest på. I 13, 14 årsalderen kan man kanskje vurdere å spesialisere seg. I hvert fall hvis man ønsker å bli best mulig i en idrett.

Dobbel lagseier for Kil J14 i Grueturneringen
Are Dekkerhus skal i år trene KIL J15. Her er fornøyde jenter på KIL J14 fra Grueturneringen i 2016.

Mye spennende

Det begynner å bli noen år siden hans egne jenter løp på treningsbanene på Gjemselund og i Kongsvingerhallen, og Dekkerhus synes det har skjedd mye på de årene han har vært trener.

– Da jeg begynte i 1998 var det stort sett engasjerte foreldre som fungerte som trenere og støtteapparat. I dag er mange klubber mye bedre forskodd. Mange lag benytter seg i større grad av eksterne trenere, som meg selv, og støtteapparatet får bedre og mer systematisk oppfølging. Dessuten har de fysiske rammene blitt mye bedre, for eksempel med gode baner og treningsanlegg.

Dekkerhus mener det er mye ballferdigheter i den lokale jentefotballen.

– Ja, det skjer mye spennende for tiden. Det er flere av jentene i kretsen som ikke er så langt unna å banke på landslagsdøra.

 

Are Dekkerhus: Jentetreneren med stor J

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var