2020 – Året da mye ble satt på vent

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Brandval IL rakk akkurat å gjennomføre sin vinterturnering for seniorlag i Kongsvingerhallen, før COVID-19 satte en stopper for det meste. Brandval tok over dette arrangementet i fjor, etter at Galterud har hatt ansvaret for turneringa i tredve år. Dette er dermed blitt Brandvals vintercup, som går over to helger, og den ble gjennomført i månedsskiftet februar/mars. Uka etter kom restriksjonene.

Følger myndighetenes anbefalinger

– Dette er jo en situasjon vi ikke får gjort noe med, og som ingen kan noe for. Vi er alle i samme båt, sier Arild Bjerke, styreleder i Brandval IL’s fotballgruppe. Barnecupen vår skulle gått av stabelen 23. mai. Vi har jo i tillegg et lite jubileum å feire i år, Brandval cup fyller femten år, og vi tenkte vi skulle gjøre litt ekstra utav det. Vi så det an en stund, om vi skulle utsette cupen, eller avlyse helt, i forhold til hvordan myndighetene la opp løpet. Vi følger naturligvis anbefalingene derfra, så uka etter påske ble det klart for oss at det beste ville være å avlyse årets cup, og heller gå for en skikkelig jubileumscup til neste år.

Mye usikkerhet

– Det er så mye usikkerhet rundt hele pandemisituasjonen. Vi tok vår vurdering i samråd med fotballkretsen. I tillegg er vi en liten klubb i et lite bygdesamfunn. Det er ikke noe ålreit å la folk skulle gå på tå hev under sånne forhold, slik det ville blitt dersom vi bare skulle utsatt på ubestemt tid. Vi ønsker heller ikke å gå andre klubber i næringen. Både Grue og Matrand er jo cuper som foregår på høsten. Dessuten blir så mye annet utsatt og flyttet på, ikke bare idrettsarrangementer, men konfirmasjoner og andre tilstelninger, som da kanskje vil hope seg opp utpå høsten.

– Brandval cup har vokst seg større i løpet av disse femten årene, hva tror du er grunnen til det?

– Vi har nok funnet vår nisje, på et vis. Det at cupen foregår på vårparten er et element. Et annet er at det er en kompakt cup som foregår i løpet av én dag, hvor alt foregår relativt tett. Vi er veldig lokale i vår tilnærming.

Du vil kanskje også lese: KIL-sjefen håper på mer koronakrisehjelp

Solid økonomi

– Hva med inntektstapet da, som blir en følge av avlyst cup?

– Jeg vet det er mye snakk om økonomi nå, og med rette. Vi som alle andre taper jo inntekter ved ikke å arrangere årets cup. Men vi har en stødig økonomi. Og har mulighet til å fronte tanken om at det skal være gratis å drive idrett. Så våre medlemmer betaler ingen treningsavgift eller egenandel, men kun den årlige medlemsavgiften på 100 kroner som er pålagt av NIF. Dette gjelder ikke bare de medlemmene i idrettslaget som spiller fotball. Det gjelder alle idretter hos oss. Det har naturligvis også noe med at vi ikke er så mange. Jeg er klar over at dette ikke er mulig overalt, men det går veldig fint her hos oss.

Satser på 2021

– Hva skjer med de som allerede var påmeldt til årets cup da?

– Alle lag som har meldt seg på og allerede betalt får deltakeravgiften refundert i sin helhet. Forøvrig får vi bare smøre oss med tålmodighet. Vårt fokus er neste år. Brandval’s jubileumscup skal da etter planen arrangeres pinseaften, lørdag 22. mai 2021. Jeg har hørt noen si at «av alle uviktige ting er fotball viktigst». Men jeg tenker som så at nå får fotball være fotball et år…

40 års jubileum på etterskudd

Roy Bråthen, ansvarlig for Grueturneringen som etter planen skulle gå siste helgen i august, har også avlyst.

–  Vi har 40 års jubileum i år. Jeg hadde lenge et lite håp om at det skulle slippes opp litt mer til høsten, men forrige fredag kom jo beskjeden fra myndighetene om at begrensningene på deltakerantallet opprettholdes fram til 1. september. Grueturneringen er såpass stor, og det er ikke mulig å kaste seg rundt og få til noe i full fart heller. Så med all den usikkerheten ble vi nødt til å avlyse årets cup. Vår jubileumscup er da planlagt til siste helgen i august 2021.

Alt forskyves fram i tid

 – Var det en vanskelig avgjørelse å ta?

– Nei, ikke vanskelig. Vi hadde ikke noe valg. Men det var en tung avgjørelse likevel. Dette er jo likt for alle, og helt uforskyldt. Overskuddet fra cupen går til å drifte Grue IL, så vi mister jo inntekter. Mange andre ting blir også forskjøvet, og utsatt til høsten eller senere, som for eksempel Finnskogdagene. Det er ikke så mye vi kan få gjort. Så vi valgte å satse på neste år, istedenfor å flytte cupen og begrense deltakerantallet, avrunder Bråthen.

Matrand Cup intet unntak

– Arild Nylend, leder for Matrand cup som skulle gjennomføres 22. og 23. august, forteller at de har bestemt seg for å avlyse årets cup.

– Vi har avlyst årets cup. I likhet med Grueturneringen har vi også et 40 års jubileum i år. Vi skulle jo begge ha feiret med en ukes mellomrom i slutten av august måned. Men vi utsetter både cupen og jubileumsfeiringen til 20. og 21. august i 2021. Vi vurderte en stund om vi kunne få til en av delene med et mindre antall deltakere. Men vi mener det er viktig å kunne markere jubileet også uten begrensninger. Så dermed utsetter vi både både det og turneringen.

– Vi er jo nødt til å holde oss til restriksjonene. Avlysningen er gjennomtenkt i forhold til de føringene som myndighetene har gitt. Dersom vi skulle ha gjennomført ville det blitt veldig amputert. Det er sørgelig, vi skulle så gjerne ha fått det til, men ser at det ikke er mulig nå. Alle lag får kreditert sin påmeldingsavgift. Vi har nettopp lagt ut en oppdatering på vår hjemmeside med informasjon. Vi kommer forhåpentligvis sterkere tilbake neste år, og håper livet og fotballen er normalisert igjen innen den tid, avslutter Nylend.

2020 – Året da mye ble satt på vent

More To Explore

Aktuelt

KIL J19 klare favoritter

Finn Willy Taugbøl er hovedtrener for KIL J19, sammen med et team som består av Patrick Holtet, Pål Håpnes og Åge Steen. Rune Skasberg var