Flisa AIL – snuoperasjonen

Tore Huuse Øwre var en viktig brikke i snuoperasjonen til Flisa AIL. Foto: Glomdalsfotball

Tore Huuse Øwre var en viktig brikke i snuoperasjonen til Flisa AIL. Foto: Glomdalsfotball

 

I 2014 så det veldig mørkt ut for fotballkjernen i Åsnes. Med en gjeld på 8,1 millioner kroner gikk ikke økonomien til Flisa AIL på skinner. Oppi alt kaoset trakk Åsnes kommune seg fra samarbeidet med Flisa AIL, som på dette tidspunktet var klubbens viktigste økonomiske støttespilleren. Leder og ildsjel for idrettslaget Tor Huuse Øwre hadde en vanskelig oppgave foran seg. Spilleautomatene var borte, kommunens støtte var borte, Glåmdal Bilsenter (sponsor) gikk konkurs. «Hva gjør vi nå?» spurte lederen seg.

 

ANNONSE

 

Vendepunktet

Selvsagt var Øwre inne på tanken om å slå klubben konkurs. Men han ville så mye mer. Det var så mange som ville så mye mer med fotballen på Flisa og i Åsnes. Så lenge en vil kan allting gå an, sies det. Etter en låneavtale med banken skulle de få økonomien på beina igjen. I 2015 arrangerte de en såkalt «kronekamp» med håndballaget, der målet var å samle så mange tilskuere som mulig og få støtte fra dem. Med et snitt på 1.600kr per tilskuer som kom på kampen, var dette et stort løft i kampen mot gjelda.

Kronekampen ga oss et løft og et nytt giv i kampen mot gjelda. Vi skjønte at folket i Flisa ønsket å bevare idrettslaget sitt. Dette bidro til at vi etter hvert klarte å redde klubbens økonomi. I dag samarbeider vi med kommunen igjen, og gjelda er håndterbar. Det er jaggu mulig sjøl om vi bor på Flisa!

Tore Huuse Øwre var engasjert på seminaret til Glomdalsfotball. Foto: Glomdalsfotball

Tore Huuse Øwre var engasjert på seminaret til Glomdalsfotball. Foto: Glomdalsfotball

Veien videre

Det er helt klart at klubbene i Åsnes kommune ikke hadde klart å opprettholde sitt aktivitetstilbud. Problemet var at det ligger en ekstrem patriotisme for eget lag i bunn. Kjellmyra, Åsa, Hof og Flisa har alltid vært erkerivaler, og foreldregenerasjonen bærer denne patriotismen vi snakker om. Skal vi tenke på fremtiden for fotballen i Åsnes, er vi nødt til å legge patriotismen vekk og samarbeide.

Nå er det startet et samarbeid mellom klubbene, og Åsnesalliansen kaller seg Flisa AIL/Åsa/Hof/Flisa fotball. Charles Darwins teori om «survival of the fittest» ville hold Flisa som samlingspunkt for alle klubbene, men Øwre og resten av gjengen ønsket å beholde de mindre klubbene også.

Endelig har vi fått til et samarbeid etter en brokete historikk med «ekstrem» patriotisme. Samlingen til Nord Odal IL var veldig inspirerende for vår del, det er nesten til å få tårer i øynene på grunn av det de har fått til. Vi var nødt til å skape forutsigbarhet og sikre aktivitet, samt få mer robuste treningsgrupper. Nå må vi må danne en ny og felles identitet. Videre ser vi at det blir færre og færre barn som vokser opp i Åsnes, og vi må allerede nå begynne å tenke langsiktig. Derfor inviterte Grue og Flisa til «tankesmie» om idretten i Solør om 5 og 10 år. Kanskje må vi også inngå et samarbeid?

Du har kanskje også lyst til å lese: